czwartek, 27 sierpnia 2015

Dietetyczne spaghetti



Składniki:
  • Filet z kurczaka 300g (zmielony)
  • 500 g dojrzałych pomidorów (zimą lepsze są z puszki – 400 g)
  • Pół czerwonej papryki 100 g
  • Pół cebuli 50g
  • Po małym kawałku marchewki, pietruszki i selera razem 50 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (najlepiej przygotować go samemu) 80 g
  • szklanka bulionu warzywnego ( może być kostka rosołowa warzywna )
  • Łyżeczka oliwy 5 g
  • 120g makaronu do spaghetti z pszenicy durum lub pełnoziarnistego
  • Bazylia, oregano, tymianek, sól pieprz


Przygotowanie
Mięso zmiel w maszynce. Na łyżeczce oliwy zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz zgnieciony czosnek na nieprzywierającej patelni.  Dodaj starte na tarce z grubymi oczkami marchewkę, pietruszkę i seler. Następnie dodaj kurczaka. Podsmaż i dodaj pokrojoną w drobniutką kostkę paprykę oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Duś przez chwilę, potem dodaj przecier pomidorowy i bulion. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem tak długo, aż papryka zmięknie, a sos stanie się jak najbardziej jednolity (minimum godzinkę). Dopraw bazylią, oregano i niewielką ilością tymianku oraz solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym al dente makaronem pełnoziarnistym lub z pszenicy durum.





2 komentarze:

  1. Ooo! Skorzystam z przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy blog, widzę że dopiero zaczynasz ale dobrze Ci idzie :) tylko tak dalej ^^ fajnie ze podajesz kcal, mimo że tutaj nie podałaś, ale to bardzo przydatne :) Czekam na kolejne wpisy ! :)

    OdpowiedzUsuń