wtorek, 31 maja 2016

Bomba zdrowia na talerzu

 Dzisiaj na talerzu gościły u mnie same pyszności i bomby witaminowe, czyli kasza gryczana , szpinak z kurczakiem i szparagi. 
Napiszemy trochę o wartościach odżywczych tych pyszności .



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-jakie-witaminy-i-mineraly-za_41480.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-jakie-witaminy-i-mineraly-za_41480.html

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-niskokaloryczne-zdrowe-i-wykwintne_36551.html
Szpinak  to wyjątkowo cenne warzywo  liściaste - bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B. Zasobny jest w antyoksydanty - luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę. Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem . Szpinak jest również doskonały dla osób zmagających się z anemią, ponieważ zawiera żelazo, niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek. Cenny jest również dla kobiet ciężarnych ze względu na zawarty w nim kwas foliowy, niezbędny w zapobieganiu wadom układu nerwowego płodu. Dodatkowo betakaroten i inne przeciwutleniacze biorą czynny udział w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz przeciwmiażdżycowej, natomiast witaminy z grupy B, w które szpinak jest bogaty, skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-niskokaloryczne-zdrowe-i-wykwintne_36551.html
Zdrowotne właściwości szparagów:
-szparagi zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych,
-szparagi, dzięki zawartości błonnika, poprawiają pracę układu pokarmowego,
-szparagami mogą się objadać osoby z nadciśnieniem, gdyż mało w nich sodu,
-szparagi są łagodnie przeczyszczające i moczopędne, dlatego w dietach oczyszczających, np. diecie       cytrusowej, zaleca się picie wody,
-szparagi zawierają związki purynowe, których nie powinny zażywać osoby z dną moczanową i  dolegliwościami nerek.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-jakie-witaminy-i-mineraly-za_41480.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-jakie-witaminy-i-mineraly-za_41480.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-jakie-witaminy-i-mineraly-za_41480.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-jakie-witaminy-i-mineraly-za_41480.html

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-jakie-witaminy-i-mineraly-za_41480.html


Kasza gryczana
Na tle innych kasz wyróżnia ją kilka właściwości, bardzo istotnych dla naszego zdrowia: Posiada właściwości odkwaszające nasz organizm.
Jest to niezwykle istotne ze względu na wciąż małe spożycie warzyw oraz innych produktów obniżających kwasowość ustroju.
Posiada znacznie więcej błonnika pokarmowego. W przybliżeniu jest to 2 razy większa ilość w porównaniu do ryżu czy makaronów – w 100 g kaszy znajduje się około 6 g błonnika.
Poleca się ją osobom z zaburzeniami pracy jelit oraz na diecie redukcyjnej. 
Kasza gryczana dzięki temu na dłużej zapewnia nam uczucie sytości, a stopniowo uwalniana skrobia jest długotrwałym źródłem energii. 
Jednocześnie jest wskazana również dla osób z podwyższoną zawartością cholesterolu we krwi, ponieważ jednym z dobroczynnych działań błonnika jest obniżanie jego stężenia w ustroju. 
Obniża ciśnienie krwi, dlatego jest wskazana dla osób borykających się z nadciśnieniem. Zawdzięcza to głównie dużej zawartości potasu (300–420 mg/100 g). 
Jest bogata w prozdrowotne pierwiastki: witaminy – B1, B2, B6, ,PP, składniki mineralne – żelazo, potas, krzem, wapń i cynk. 
Pomaga w niedokrwistości przez dużą zawartość witaminy E, kwasu foliowego i żelaza. Dzięki temu wskazana jest w przypadku obfitych miesiączek oraz u osób z możliwą anemią. 
Nie zawiera glutenu.
Może być więc stosowana przez osoby chore na celiakię oraz z problemami jelitowymi wywołanymi spowolnionym metabolizmem. W przypadku celiakii niezwykle ważna jest szybka diagnoza i odpowiednia dieta.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz