Dzisiaj moją propozycją na obiad były pulpeciki ryżowe z sosem pomidorowym :)
Przepis:
Składniki na pulpety :
- Ryż brązowy wcześniej zagotowany zgodnie z poleceniami producenta ( ja nie soliłam)
-marchewka
-pietruszka
-cebulka
- mąką orkiszowa
- otręby żytnie
-jajko
- patelnia na której będziemy mogli podsmażyć pulpeciki bez potrzeby dodawania tłuszczu, jeżeli nie posiadamy takie dodajemy odrobinę oleju rzepakowego
- przyprawy : ja użyłam tymianu , bazylii , ziół prowansalskich chili
Przygotowanie :
Ryż ugotowany wsypujemy do miski, dodajemy starte na dużych oczkach warzywa , cebulkę kroimy drobno i również dodajemy do ryżu , następnie dodajemy jajka o trochę otrębów i jajko (mąki dodajemy tyle alby podczas lepienia kulek nie rozwalały nam się) następnie doprawiamy i formujemy pulpety.
Po uformowaniu maczamy w jednym jajku i obtaczamy mąką i otrębami wrzucamy na patelnie do podsmażenia.
Składniki na sos :
- puszka pomidorów ( w sezonie mogą być pomidory świeże, bez skórki )
- kostka warzywna
- szklanka wody
-czosnek
-zioła takie jak wyżej lub według uznania
- odrobina soli morskiej
Przygotowanie :
Pomidory wlewamy do garnka, (jeżeli użyliśmy pomidorów świeżych oblewamy je gorącą wodą chwilę trzymamy tak, obieramy je z skórki i kroimy na małe kawałki) , następnie dolewamy wodę i 10 minut dusimy aby pomidory zmiękły . Wrzucamy kostkę i posiekany czosnek doprawiamy i dalej dusimy , gdy już mamy gotowe pulpeciki wrzucamy je do sosu i dusimy ok. pół godz :)
Ja że nie lubie kawałków pomidorów w sosie to przed wrzuceniem pulpetów wszystko ładnie zblenderowałam :)
Mniam, przepysznie wyglądają te pulpety :)
OdpowiedzUsuń