Składniki:
- Filet z kurczaka 300g (zmielony)
- 500 g dojrzałych pomidorów (zimą lepsze są z puszki – 400 g)
- Pół czerwonej papryki 100 g
- Pół cebuli 50g
- Po małym kawałku marchewki, pietruszki i selera razem 50 g
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki przecieru pomidorowego (najlepiej przygotować go samemu) 80 g
- szklanka bulionu warzywnego ( może być kostka rosołowa warzywna )
- Łyżeczka oliwy 5 g
- 120g makaronu do spaghetti z pszenicy durum lub pełnoziarnistego
- Bazylia, oregano, tymianek, sól pieprz
Przygotowanie
Mięso
zmiel w maszynce. Na łyżeczce oliwy zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę
oraz zgnieciony czosnek na nieprzywierającej patelni. Dodaj starte na
tarce z grubymi oczkami marchewkę, pietruszkę i seler. Następnie dodaj
kurczaka. Podsmaż i dodaj pokrojoną w drobniutką kostkę paprykę oraz
obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Duś przez chwilę, potem dodaj
przecier pomidorowy i bulion. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś pod
przykryciem tak długo, aż papryka zmięknie, a sos stanie się jak
najbardziej jednolity (minimum godzinkę). Dopraw bazylią, oregano i
niewielką ilością tymianku oraz solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym al
dente makaronem pełnoziarnistym lub z pszenicy durum.
Ooo! Skorzystam z przepisu ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy blog, widzę że dopiero zaczynasz ale dobrze Ci idzie :) tylko tak dalej ^^ fajnie ze podajesz kcal, mimo że tutaj nie podałaś, ale to bardzo przydatne :) Czekam na kolejne wpisy ! :)
OdpowiedzUsuń