Hej, dzisiaj przychodzę z propozycją dietetycznego kotleta. Kilka osób zapytało się mnie jak wytrzymuję bez schabowego, ale a diecie wcale nie trzeba rezygnować ze wszystkiego , po prostu trzeba wiedzieć jakich zamienników użyć aby zrobić mniej kalorycznego i zdrowego :) Zapraszam do czytania :)
Składniki :
- Filet z piersi kurczaka ( jeżeli chcemy zrobić schabowego, można użyć schabu jednak wtedy będzie miało trochę więcej kcal )
- otręby pszenne
- jajo
- przyprawy , u mnie chilli , carry i pieprz
Przygotowanie :
Kroimy filet na 2 kotlety , rozbijamy . W miseczce rozbełtać jajko i dodać przyprawy a na talerz wysypać trochę otrębów. I tak jak na tradycyjnego kotleta maczamy najpierw w jajku później w otrębach ( nie dodajemy mąki ) . Wrzucamy kotleciki na patelnie , ja użyłam teflonowej bez dodawania tłuszczu, ale jeżeli chcecie możecie dodać odrobinę oleju rzepakowego :)
Ja podałam z ryżem i z pomidorami z cebulką i łyżką jogurtu naturalnego :)
Smacznego :)
Pamiętajcie, że w diecie nie chodzi o to aby rezygnować ze wszystkiego i jeść tylko sałatę lub coś , dietą trzeba się cieszyć, bo jak zaczniemy ze wszystkiego rezygnować to szybko nam się znudzi i wrócimy do starych nawyków a tego nie chcemy :) Dietetyczne wcale nie oznacza złe!
Ciekawostka o otrębach pszennych :
Otręby są źródłem witamin z grupy
A i E. Bogate są w makro- i mikroelementy. Stanowią również źródło potasu,
fosforu, wapnia, cynku i magnezu. Bardzo ważnym, z dietetycznego punktu
widzenia, jest fakt, że otręby zawierają dużo błonnika, który nie powoduje
tycia i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Otręby
to również produkt, który spożywanie zaleca się w profilaktyce schorzeń przewodu
pokarmowego. Przyczyniają się również do regulacji perystaltyki jelit, tym
samym przeciwdziałają zaparciom.
Otręby pszenne, posiadają wiele z
właściwości, w które bogate są otręby owsiane. Ponadto, wyłapują z organizmu
szkodliwe substancje i przyczyniają się do ich wydalania. Podkreśla się również
fakt, że zapobiegaj chorobom nowotworowym jelita grubego.
Bardzo ciekawie piszesz, lubię czytać twoje notki :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł ja myślałam nad modyfikowaniem przepisu na pierś z kurczaka bardziej pod względem "co włożyć do środka " (przepis na blogu) niż nad tym co zrobić z nią z wierzchu. Jak tylko będę robiła piersi z kurczaka to skorzystam z przepisu ;)
OdpowiedzUsuń